Zwartpluimoeistitie

Zwartpluimoeistitie

Diersoort: Zwartpluimoeistitie
Klasse: Zoogdieren
Orde: Primaten
Familie: Cebidae
Wetenschappelijke naam: Callithrix penicillata
Gewicht mannetje: 225 gram
Gewicht vrouwtje: 180 gram
Vachtkleur mannetje: Hoofdzakelijk grijs gevlekt
Vachtkleur vrouwtje: Hoofdzakelijk grijs gevlekt
Voedsel: Fruit, insecten en sappen van bomen
Leeftijd in de natuur: 15 jaar
Solitair/groep: Groepen van 4-15
Draagtijd: 4,5 maand
Aantal jongen: 2 jongen
 
 
 
Informatie

Leefgebied
De zwartpluimoeistitie leeft op de savannes en in de tropische regenwouden van Braziliƫ. Ze leven vaak in hoge bomen en zijn zelden op de grond te vinden.

Uiterlijk
De zwartpluimoeistie heeft een gevlekte grijze vacht met een geringde staart en een zwart gezicht met een witte vlek op het voorhoofd. Ze hebben aan hun oren karakteristieke zwarte pluimen. Aan deze pluimen hebben ze hun naam te danken. Zwartpluimoeistities hebben geen duimen en door de lange nagels zien de pootjes van de zwartpluimoeistities er als kleine klauwen uit. Zwartpluimoeistities hebben grote scherpe tanden om gaten in boomschors te maken. Dit doen ze om de gom en sappen uit de boom te kunnen halen.

Voortbeweging
De zwartpluimoeistitie beweegt zich voort op vier poten. Ze zijn erg lenig en kunnen zich snel voortbewegen.

Voedsel in de natuur
De zwartpluimoeistie leeft voornamelijk van fruit, insecten en sappen van bomen.

Voedsel in de dierentuin
In Dierenpark Wissel krijgen de zwartpluimoeistities appels, bananen, ei en meelwormen.

Gedrag
Zwartpluimoeitstities zijn vooral overdag actief. Zwartpluimoeistities leven in groepen van ongeveer twaalf dieren, deze groepen bestaan vaak uit families. Ze communiceren voornamelijk met geluid, ze hebben bepaalde kreten wanneer ze zich bedreigd voelen. Zwartpluimoeistities markeren hun territorium met geuren.

Predatie
De grootste bedreigingen voor de zwartpluimoeistitie zijn de grote reptielen, slangen en wilde katten. Om zich te beschermen kunnen ze snel op de vlucht slaan. Daarnaast waarschuwen ze elkaar door bepaalde kreten af te geven.

Voortplanting in de natuur
Het vrouwtje baart vaak tweelingen na 4 tot 5 maanden zwangerschap. Alle groepsleden, inclusief de vader, helpen mee met het dragen van de jongen. De eerste twee weken zijn de jongen nog compleet afhankelijk van hun moeder en andere groepsgenoten. Pas na twee maanden worden ze onafhankelijk en gaan ze zelf op zoek naar voedsel. Ze zijn na ongeveer 18 maanden volwassen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb